Sejarah Perubatan Tradisional China

Welcome to WordPress.com.
Dalam pengobatan tradisional China, pengobatan tradisional etnik Han bersejarah paling lama dan pengalaman realistik dan teorinya paling kaya.
Perubatan tradisional China berasal dari kawasan pengairan Sungai Kuning, sejarah sistem keilmuannya sangat lama. Dalam proses perkembangan yang bersejarah lama, terdapat ramai dokter yang terkenal dan banyak dokumen yang penting pada pelbagai zaman dinasti.
Pada lebih 3000 tahun yang lalu, China sudah mempunyai catatan tentang rawatan terhadap belasan jenis penyakit. Pada zaman DinastiZhou, dokter China sudah mahir 4 cara diagnosis, iaitu mamandang, mencium, bertanya dan memeriksa nadi serta cara rawatan seperti ubat-ubatan, akupuntur dan operasi. Pada zaman DinastiQin dan Han, China sudah mempunyai karya sistem teori perubatan seperti “Huandineijing”, buku tersebut merupakan karya teori perubatan tradisional China terkenal yang paling awal di China. Buku “Teori Febril dan Penyakit Sulit yang Lain” yang disunting oleh Zhang Zhongjing telah merumuskan cara diagnosis dan rawatan atas pelbagai penyakit sulit dan telah meletakkan dasar terhadap ilum perubatan klinikal akan zaman kemudian. Pada zaman DinastiHan, ilmu pembedahan sudah mempunyai taraf yang tinggi. Berdasarkan buku “Sejarah Tiga Kerajaan Chen Shou DinastiJin Barat”, dokter yang terkenal Hua Tuo sudah mahir menggunakan “Mafeisan”, iaitu ubat bius seluruh badan untuk mengadakan operasi pembedahan.
Pada zaman DinastiWei, Jin dan Kerajaan Selatan-Utara(220 Masihi —589 Masihi) hingga zaman DinastiSui, Tang dan Wudai(581 Masihi—960 Masihi), cara diagnosis memeriksa nadi telah mencapai kemajuan. Karya “Rumusan Nadi” yang disunting oleh dokter terkenal Dinasti Jin, Wang Shu telah menghuraikan 24 jenis gejala nadi. Buku itu bukan sahaja memainkan peranan yang penting dalam ilmu perubatan tradisional China, tetapi juga diedarkan ke negara lain. Pada zaman itu, pelbagai bahagian yang profesional dalam ilmu perubatan telah diasingkan. Karya akupuntur yang tekenal ialah “Karya Jiayi Akupuntur”, “Baobuzi” dan “Zhouhoufang” tentang mengeluarkan until ubat-ubatan, “Teori Leigongpailiao” tentang pembuatan ubat-ubatan, “Liujuanziguiyifang” tentang pembedahan, “Teori Punca Pelbagai Penyakit” tentang punca penyakit, “Rumusan Lulu”tentang penyakit kanak-kanak, “Bencao Pindaan Baru” yang merupakan kamus ubat-ubatan yang pertama di dunia, “Yinhaijingwei” tentang penyakit mata dan lain-lain.
Pada zaman Dinasti Song(960 Masihi—1279 Masihi), pengajaran ilmu akupuntur telah mencapai kemajuan yang besar. Wang Weiyi telah menerbitkan buku “Rumusan Nadi Akupuntur Patung Manusia Tembaga”, beliau kemudian telah reka bentuk dan membuat 2 buah patung manusia temgaga yang sama sainz badan manusia, untuk pelajar melatih akupuntur dalam pengajaran. Ciptaan beliau tersebut telah memainkan peranan yang penting dalam perkembangan ilmu akupuntur.
Pada zaman Dinasti Ming(1368 Masihi—1644 Masihi), dokter China telah mengasingkan penyakit Febril, pestilens dan wabak bermusim. Pada zaman Dinasti Qing, ilmu penyakit wabak bermusim telah lebih matang dan telah dikemukakan karaya-karya khusus seperti “Teori Wabak Bermusim”.
Bermula pada zaman Dinasti Ming, ilmu perubatan barat telah diperkenalkan ke China, ramai dokter telah menganjurkan “menggabungkan teori perubatan tradisional China dan perubatan barat”.

Iklan

Tentang AKUPUNTUR

aku sedang belajar menulis
Pos ini dipublikasikan di Sejarah. Tandai permalink.

2 Balasan ke Sejarah Perubatan Tradisional China

 1. Mr WordPress berkata:

  Hi, this is a comment.
  To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

 2. linkmedia berkata:

  Kunjungi juga
  http://software-komputer.blogspot.com

  situs tentang kumpulan Resep Ramuan Herbal untuk berbagai macam penyakit

  Pada Penulis : boleh minta blogroll?

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s